Financiële administratie blijft een universele uitdaging. Vooral kmo’s hebben niet altijd evenveel middelen voor constructieve ingrepen, en dat merkte ook Volcker van West op. Met heel wat e-ervaring in zijn rugzak ontwikkelde hij samen met Furoo een pre-accountancyplatform dat boekhoudtaken voor kleinere bedrijven – en hun klanten – een pak draaglijker maakt.
Kwartaalchaos
Kleinere bedrijven focussen dan wel op geld verdienen, maar een gespecialiseerde boekhoudafdeling schiet er vaak bij in. Een financiële administratie die er nogal slordig bijligt, is geen uitzondering op de regel. Boekhouders botsen elk kwartaal op hetzelfde probleem: wanneer moet ook alweer die btw-aangifte gedaan worden?
Dit is een reëel scenario dat zich afspeelt als financiële verplichtingen weekendwerk worden, of pas onder de aandacht belanden als het bijna te laat is. Het beheren van papierwerk anno 2024 is een pittige uitdaging en eindigt niet zelden in fouten, ontbrekende gegevens, dubbele betalingen, enfin, chaos alom. Ook nog: klanten sturen hun info vaak pas op de állerlaatste minuut door. Dat betekent dat accountants zo goed als geen tijd hebben om alles te controleren of proactief advies te geven.
Help!
Elk kwartaal weerklinkt hetzelfde liedje: accountants worden bedolven onder de workload. Het gebrek aan extra mankracht of automatisering stelt zich almaar duidelijker en die euvels zijn helaas niet in een wip verholpen.
Geschikt personeel ligt niet voor het rapen en data moeten gepresenteerd worden in een gestructureerd, machine-leesbaar formaat om digitale sprongen te kunnen maken. Oké, OCR kan worden gebruikt om gegevens uit pdf-documenten te halen. Maar ook zo’n interventies zijn niet 100% nauwkeurig, en handmatige controles blijven nodig. Kort samengevat: er is een kloof tussen de manier waarop kleine bedrijven hun boekhouding beheren en wat accountants nodig hebben.
E-facturatie to the rescue
E-facturatie is all about gestructureerde, machine-leesbare gegevens. Volcker zag het helder: als zaakvoerders van kleine bedrijven gegevens snel en gemakkelijk zouden kunnen verstrekken, was dat last-minute- en ongeorganiseerde papierwerk ineens van de baan.
Dus toen kwam Furoo, een tool ontworpen om gebruikers aan te moedigen financiële data gestructureerd in te voeren. Geen pdf’s meer bijhouden tot de volgende keer, niet meer checken of de OCR-app goed heeft gewerkt: dat was (en is) de insteek.
De ingevoerde financiële gegevens worden opgeslagen in XML-bestanden en verwerkt in Peppol BIS 3, klaar om via Flowin te verzenden langs het Peppol-netwerk. Furoo zorgt – via deze e-facturatiestandaarden – niet alleen voor structuur in de administratie van klanten; de tool maakt ook e-facturatie en het veilig delen van data met accountants mogelijk. Dat resulteert in een grotere nauwkeurigheid en veel minder (tijdrovend) administratief werk.
Grote held voor de kleintjes
Furoo helpt kleine organisaties met tijdregistratie, projectmanagement en voorraadbeheer. Omdat e-facturatie naadloos is geïntegreerd met deze projectdata, behoren verkeerde factuurgegevens, foutieve betalingen of het opvolgen van betalingen tot het verleden.
Gebruikers kunnen vlot een KYC (Know Your Customer) uitvoeren en hun ID uploaden, als voorbereiding op het verzenden en ontvangen van e-facturen. Samen met de manier waarop Furoo alle info van betaalde facturen controleert en koppelt aan dossiers, vermindert dit de kans op factuurfraude enorm.
Het gestructureerde gegevensformaat is het fundament van de Peppol e-facturatie. Het is de basis van een soort one-stop-shop voor zaakvoerders van kleine bedrijven, die nu alles kunnen zien en beheren via een dashboard. Bovendien blijven accountants gemakkelijk up-to-date: met gestructureerde, voorbewerkte gegevens die de workload qua rapportage verlagen en al in een vroeg stadium inzicht geven in de financiële situatie van klanten.
Voorwaartse verschuiving voor kleine organisaties
Furoo-CEO Volcker van West bevestigt dat het gedisciplineerder omgaan met financiële administratie en het gebruik van e-facturatie een grote verschuiving betekent voor veel kleine ondernemingen.
“Mensen die Excel of Word gebruiken voor hun facturatie moeten hun werkwijze nu veranderen. En zeker in het begin lijkt dat een behoorlijke uitdaging. Want na uitgifte van een factuur, is aanpassen niet meer mogelijk. De boodschap is: voorzichtiger en gedisciplineerder zijn met administratie. En ook al e-factureren sommige bedrijven alleen maar omdat de wet dat voorschrijft, het biedt hun sowieso meer voor- dan nadelen.”
“Veel zaakvoerders van kleine bedrijven denken dat ze een systeem als het onze niet nodig hebben, dat de handmatige aanpak even goed werkt. Maar als ze Furoo dan testen, ondervinden ze het grote gebruiksgemak aan den lijve. De uren en uren tijd die ze besparen en de vlottere samenwerking met hun boekhouders doet hen beseffen dat Furoo een investering is die zichzelf snel terugverdient.
Conclusie
De Furoo-case is even helder als verbazingwekkend. Ze laat zien hoe het gebruik van e-facturatie boekhoudsoftware naar een hoger level tilt. De tool creëert toegevoegde waarde door de administratie van kmo’s te vereenvoudigen, de workflow te verbeteren en de werkdruk voor zowel eindgebruikers als accountants te verlagen.